Çocuklarda Doğuştan Kalça Çıkığı Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Çocuklarda Doğuştan Kalça Çıkığı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Doğuştan Kalça Çıkığı

Doğuştan kalça çıkığı, bazı durumlarda bireylerde doğuştan kalça çıkığına sebep olur. Bu durum, uyluk kemiğinin üst ucunun kalça eklemi kapsülüne bağlı kalması gerekirken çıkması ile açıklanabilir. Çocuğunuzda kalça çıkığının bulunması ihtimaline karşılık erken tanı ve tedavi aciliyet arz eder. Bu yüzden yeni doğan tüm bebeklerin ilk kontrolleri kalça çıkığının olup olmadığına yöneliktir.

İstatistiksel Veriler

Çocuklarda doğuştan kalça çıkığı, istatistiksel veriler incelendiğinde her 800 yeni doğan bebekten birinde görülmektedir. Kalça çıkığı problemi için hormonal, genetik, mekanik veya çevresel faktörlerin etkili olduğu belirtilse de nedeni tam olarak açıklanamamıştır. Kız çocuklarında erkek çocuklara göre 6 kat daha fazla kalça çıkığı problemi görülmekte olup, çocukların yüzde 40'ında çift taraflı çıkık olabilmektedir.

Geleneksel Uygulamaların Etkisi

Yıllardır uygulanan bebekleri kundaklama ya da ayaklarından tutup baş aşağı sallama gibi uygulamalar bebeklerde kalça çıkığına yol açan sebeplerdendir. Bu tür geleneksel uygulamalar istenmeyen durumlara yol açabileceğinden uzak durmakta fayda vardır.

Çocuklarda Doğuştan Kalça Çıkığı Açısından Riskli Bebekler Kimlerdir?

  • Ailede veya yakın akrabalarında kalça çıkığı bulunan aileler, çocukları doğduklarında mutlaka doktora bilgi vermelidir.
  • Anne karnından ters geliş ile doğan bebekler veya doğmadan önce gebeliğin sonuna kadar başı üstte olacak biçimde duran çocuklar.
  • Boynunda bir yana doğru doğumdan kaynaklı eğrilik 'Tortikolis' bulunanlar.
  • Ayaklarında doğumdan dolayı ortopedik şekil bozuklukları olanlar.

Çocuklarda Doğuştan Kalça Çıkığı Nasıl Tespit Edilir?

Kalça çıkığı ilk bakışta görülen bir durum olmayacağından, doktora muayeneye gidildiğinde kalça çıkığı hakkında bilgi alınabilir. Muayene esnasında hekiminiz, bebeğinizin kalçalarını uyluk kemiklerini hafifçe çekme ve itme hareketiyle kalça ekleminde gevşeklik oluşup oluşmadığını tespit etmeye çalışır. Daha büyük çocuklarda, çocuğun bacaklarının kolayca açılıp açılamadığını kontrol etmek suretiyle takip eder.

Eğer çocuğunuz yeni doğan ise ve ciddi bir sorun değilse, on beş günden sonra tekrar kontrol yapılacaktır. Fakat sorun daha riskli ise veya kontrol sırasında bir durum tespit edilirse doktorunuz sizi ortopediste gitmeniz konusunda yönlendirecektir.

Bazı durumlarda çocuğunuzun kalçası ultrason ile izlenebilir. Dört aylıktan daha büyük çocuklar için ise kalça ekleminin ultrasonda görüntülenmesi amacıyla röntgen filmi çekilebilir.

Çocuklarda Doğuştan Kalça Çıkığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kalçada meydana gelen birçok sorun "Pavlik Bandajı" ile tedavi edilebilir. Pavlik bandajı, çocuğunuzun dizlerini birbirinden ayrı tutarak karnına doğru çekilmesini sağlar. Bu bandaj ile muayene edilen çocuğunuz her hafta doktorunuz tarafından bizzat kontrol edilir ve uyluk kemiğinin kalça eklemi içine oturup oturmadığı gözlemlenir. Eğer oturmuşsa, bu bandajla tedaviye devam edilerek gündüz gece 2-3 ay kadar süre ile kullanılır.

Kalça çıkığı olan her yirmi çocuktan birinde tedavi için bandaj yeterli olmayabilir. Eğer böyle bir durum söz konusu ise çocuğunuza alçı tedavisi ve bacaklarının askıya takılması gerekebilir. Bazı durumlarda ise kalça çıkığının tedavisi için ameliyat gerekebilir.

Doktora Ne Zaman Başvurmalısınız?

  • Çocuğunuzun kalça çıkığı açısından riskli olduğu belirtilen bir grupta bulunuyorsa ve ultrasonografi kontrolü henüz yapılmamışsa
  • Çocuğunuzun bacaklarının boyutları birbiriyle aynı boyda değilse.
  • Yürümeye başlayan çocuğunuzda topallama olduğunu hissediyorsanız doktorunuza başvurmalısınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çocuk Bakımı Nasıl Yapılır?

Çocuk Bakımı Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çocuk Gelişimi

Çocuk Gelişimi

Çocuklarda Halsizlik Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Halsizlik Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Ateş Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Ateş Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Otizm Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Otizm Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Su Çiçeği Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Su Çiçeği Belirtileri ve Tedavisi