Çocuklarda Boğaz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Çocuklarda Boğaz Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Boğaz Ağrısı

Okulların açılması ve bilhassa havaların soğumasıyla çocuklarda boğaz ağrısı sıkça görülmeye başlar. Boğaz ağrısı, beta hemolitik streptokok adını verdiğimiz bir bakteri nedeniyle oluşan anjin gibi ciddi bir enfeksiyona yol açabilir. Bu nedenle bu duruma ciddiyetle yaklaşmak gereklidir. Ancak, her boğaz ağrısı beta bakterisi kaynaklı olmayabilir ve bu nedenle her zaman antibiyotik tedavisine gerek duyulmaz. Çocuklarda boğaz ağrısına virüsler de sıkça neden olur ve bu durumda ilaç tedavisine gerek yoktur. Ancak, beta bakterisi nedeniyle oluşan bir enfeksiyon varsa uygun antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Bu iki durumu ayırt etmek önemlidir ve hekiminiz gerekli gördüğünde boğaz kültürü alarak durumu netleştirebilir.

Çocuğunuz eğer;
  • 3 günden fazladır yüksek ateşi varsa,
  • Çocuk 3 yaşından büyükse ve özellikle anaokulu veya kreşe gidiyorsa,
  • Okulda beta bakterisi bulunduğu belirlenen arkadaşları varsa,
  • Boynundaki lenf bezeleri şişmişse,
  • Bunlarla birlikte öksürük, aksırık, burun akması gibi belirtiler mevcut değilse,
boğaz kültüründe bakteri belirlenip antibiyotik kullanma ihtimali yüksektir.

Çocuklarda Boğaz Ağrısına Ne Yol Açar?

Boğaz ağrısı, birçok hastalığın belirtisi olabilir, ancak en yaygın sebebi enfeksiyonlardır. Enfeksiyonlar genellikle virüsler (örneğin, soğuk algınlığı) veya bakteriler (örneğin, mikoplazma) tarafından oluşturulur. Bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotik ile tedavi edilebilirken, viral enfeksiyonlar tedavi edilemez. Bu, bakteriler ile virüsler arasındaki en belirgin farktır.

Virüsler:

Soğuk algınlıklarının neredeyse tamamı virüsler nedeniyle oluşur. Hastada burun tıkanıklığı, genel halsizlik, boğaz ağrısı ve hapşırma gibi belirtiler varsa, bu genellikle virüslerin neden olduğu bir enfeksiyon olduğunu gösterir. Bu tür enfeksiyonlar bulaşıcıdır ve özellikle kış mevsiminde salgınlar yapar. Vücut, bu hastalıktan kendi bağışıklık mekanizması ile genellikle bir hafta içinde kurtulur.

Çocuklarda sıkça görülen su çiçeği, kızamık, boğmaca gibi virüslerin yol açtığı hastalıklarda da boğaz ağrısı olabilir. Özellikle ağız içinde oluşan aft ve pamukçuk da oldukça ağrılıdır. Bazen boğaz ağrısı soluk almayı bile zorlaştırır, karaciğeri etkileyebilir ve sarılığa sebep olabilir. Altı hafta veya daha uzun sürebilen aşırı halsizlik de yapabilir.

Çocuklarda boğaz ağrısı, yetişkinlere ve ergenlik çağındakilere göre genellikle daha hafiftir. "Öpücük hastalığı" olarak da bilinen bu hastalık tükürük ile bulaşır. Ancak ağızdan ele, oradan tekrar ağıza geçerek sürekli tekrarlayabilir. Bu nedenle, çocuklarınızı aynı havlu, yemek kaplarını kullanmamaları konusunda uyarmak gerekmektedir.

Bakteriler:
"Strep" iltihabı, "streptococcus" adı verilen bakteri ailesinden kaynaklanır. Bu bakteri, kalp kapakçıklarını (romatizmal ateş) ve böbreği (nefrit) etkileyebilir. Ayrıca bu tür mikroplar zatürre, kızıl, bademcik iltihabı, sinüzit ve kulak iltihaplarına da yol açabilir. "Strep" iltihabı nedeniyle oluşabilecek zararları bertaraf edebilmek için antibiyotik tedavisi gereklidir. Genellikle basit soğuk algınlığından daha uzun süre boğaz ağrısına neden olurlar. Bu bakteri, boğaz kültürü ile tespit edilebilir; muayene ile tespit edilemez.

Çocuklarda bademcik çok hassas olduğundan, bademciklerde meydana gelen iltihaplanmalar boğaz ağrısına yol açar.

Boğazın girişinde bulunan "epiglot" adı verilen yapının iltihaplanması da boğaz ağrısına neden olabilir. Bu iltihaplanma nedeniyle nefes yolu tıkanabileceği için önemlidir ve acil müdahale gerektirir. Yutmanın ağrılı ve sızılı olduğu, ağızdan salya aktığı ve soluk alıp vermenin zorlaştığı durumlarda endişe edilmelidir.

Alerji:

Hapşırık, burun tıkanıklığı, saman nezlesi ve alerjisi olanlar, burun akıntısı, burun kaşıntısı ve geniz akıntısı gibi rahatsızlıklarla birlikte boğaz ağrısı da hissedebilirler. Çiçek tozu ve küfler burnu rahatsız ettiği gibi boğazı da rahatsız eder. Kedi ve köpek gibi hayvanlara alerjisi olanlar, bu tür hayvanlarla temas ettiklerinde boğaz ağrısı hissedebilirler.

İrritasyon:

Özellikle kış mevsiminde evlerin ısıtılması nedeniyle oluşan kuru havanın etkisiyle sabahları boğaz ağrısı hissedilir. Bu durum, odanın nemli hale getirilmesi ve bol sıvı tüketimi ile çözülebilir. Burun tıkanıklığı nedeniyle sürekli ağızdan nefes almak da çocuklarda boğaz kuruluğu ve ağrıya yol açar.

Çocuklarda Boğaz Ağrısının Teşhisi

Çocuklarda boğaz ağrısının teşhisi, kulak, burun ve boğaz bölgesinde yapılan muayene ile konur. Özel bir ayna veya endoskopik aletler kullanılarak bu bölgeler incelenir.

Çocuklarda Boğaz Ağrısı Nasıl Tedavi Edilmelidir?

  • Bol bol sıvı tüketilmeli (Özellikle ballı sıcak çay),
  • Çocukların yatak odası sürekli nemlendirilmeli veya buhar kaynağı bulundurulmalı,
  • Ilık suya katılmış tuz ile gargara yapılmalı (Yarım bardak suya çeyrek çorba kaşığı tuz eklenir) ve günde birkaç kez boğaz gargara yapılmalı,
  • Ağrı kesici verilebilir,
  • Çocuğunuzun boğazını uyuşturacak pastiller kullanılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çocuklarda İshal Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda İshal Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Disfazi Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Disfazi Belirtileri ve Tedavisi

Çocuk Türleri ve Özellikleri

Çocuk Türleri ve Özellikleri

Anne Çocuk Sağlığı

Anne Çocuk Sağlığı

Çocuk Eğitimi Nasıl Yapılır?

Çocuk Eğitimi Nasıl Yapılır?