{ "title": "Çocukluk Çağı Alternan Hemipleji", "image": "https://www.cocuklar.gen.tr/images/cocukluk-cagi-alternan-epilepsi.jpg", "date": "19.01.2024 17:15:56", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "
Çocukluk Çağı Alternan Hemipleji, Nörolojik bir bozukluk olan Alternan hemipleji, çok nadiren de olsa genellikle bebeklik dönemlerinde görülen ve hemipleji atakları ile seyreden bir hastalıktır. Atak zamanları çok belirli olmayan bu bozuklukta, nöbetler geldiği zamanlarda vücudun her iki bölgesini birden felç edebilen bir hastalıktır. Hastalığın ataklarında bazen felç tek bir bölgeyi etkileyip daha sonra diğer tarafa da sıçrayabileceği gibi, bazı durumlar da ise aynı süre içerisinde vücudun her iki bölgesini de etkileyebilir. Çocukluk çağı alternan hemipleji hastalığında pek çok çeşitli belirtiler görülebilir. Fakat genellikle bu belirtiler bebeklik çağından itibaren kendisini belli etmeye başlar.

Çocukluk Çağı Alternan Hemipleji Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın en büyük belirtisi, hastalığa da ismini vermiş olan hemipleji ataklarıdır. Çocukluk çağı alternan hemipleji hastalığının en önemli ayırıcı tanı özelliği ise hemipleji ataklarının uyku sıralarında değil de uykudan uyandıktan sonra gerçekleşmesidir. Şiddetli olan alternan hemipleji atakları hasta olan çocuk uykudan uyandıktan sonra gerçekleşmektedir.

Bunlar dışında hastalığın belirtilerini saymak gerekirse;
Gibi sorunlarda çocukluk çağı alternan hemiplejik felce eşlik edebilen problemlerdir. Hastalığın atakları genellikle 5-6 yaşlarında başlayabilir ve yaklaşık 11-12 yaşlarından itibaren gerilemeye başlar.

Çocukluk Çağı Alternan Hemipleji Hastalığı Neden Olur?

Çocukluk çağı alternan hemiplejisinin neden dolayı ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Fakat son zamanlarda artan vakalardan dolayı yapılan araştırmalar çocukluk çağı alternan hemiplejisine neden olduğu düşünülen ATP1A3 isimli bir gen tespit edilmiştir.

Hastalık ilk defa 1971 yılında tanımlanmış ve 1.000.000 kişinin sadece 1 kişisinde hastalık tespit edilmiştir.

Çocukluk Çağı Alternan Hemipleji Hastalığına Sahip Bir Çocuk Nasıl Beslenmelidir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi hastalığın atakları uyku sırasında gerçekleşmemektedir. Bu nedenle alternan hemipleji hastaları uyandıktan en geç 30 dakika içerisinde beslenmelilerdir.

Çocukluk Çağı Alternan Hemipleji Tedavisi Nasıldır?

Hastalığına tam tedavi sağlayan bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Tedavi yollarının bulunması için gerekli olan çalışmalar devam etmektedir. Ancak belli başlı bazı yöntemlerle çocukların bu hastalıktan en küçük zararla sıyrılması sağlanabilir. Çocukluk çağı alternan hemiplejide en önemli tedavi uykudur. Bu bozukluğa sahip olan çocuk kesinlikle ve kesinlikle verimli bir uyku geçirmelidir.

Hastalık teşhis edildiği zaman vakit kaybedilmemeli ve doktorunuz ile mutlaka önceden atak sırasında ne yapılacağı konuşulmalıdır. Özellikle çocukluk çağı alternan hemipleji hastalığı atağı sırasında çocuk solunum güçlüğü yaşayabileceğinden, ataklar son derece hayati önem taşıyabilmektedir.
" } ] }