{ "title": "Çocuklarda Su Çiçeği", "image": "https://www.cocuklar.gen.tr/images/cocuklarda-su-cicegi(1).jpg", "date": "19.01.2024 02:45:12", "author": "Cihan OZEN", "article": [ { "article": "
Çocuklarda su çiçeği, çocukluk döneminin en yaygın hastalığı olarak bilinen viral bir hastalık türü olan su çiçeği, çoğunlukla kırmızı ve kaşındırma özelliği olan kızarıklıklardan oluşur. Bazı durumlarda zatürre bakterisi gibi çok ciddi risk unsurları barındırdığı gibi, çocuklarda su çiçeği çoğu zaman zararsız olabilir. Özellikle 10 yaş ve daha küçük çocuklarda çok sık görülen su çiçeği, genellikle Mart ve Mayıs aylarında yayılması çok hızlıdır.

Çocuklarda Su Çiçeği Sebepleri Nelerdir?

Virüs kaynaklı bir hastalık olan su çiçeği, bilhassa hapşırma, öksürük ya da temas yollarından biri ile geçer. İlk toplanan aşamalar bir arada değerlendirilir, hastalığa maruz kalındıktan sonra 10-21 gün arasında meydana gelir. En bulaşıcı olduğu süreç ise kızarıklıklar oluştuktan sonraki ilk 2 gündür.

Yetişkinler veya yaş olarak daha büyük olan çocuklar hastalığı çok sert geçirmektedirler. Eğer bir çocuğun annesi su çiçeğine yakalanmış ise veya çocuk su çiçeği aşısını vurulmuş ise 1 yaşın altındaki çocuğun bu hastalığa yakalanma olasılığı neredeyse yoktur ya da tam tersi durumda yani anne daha önce su çiçeği geçirmemiş ve bebeği su çiçeği aşısı vurulmamış ise çok riskli bir su çiçeği hastalığına yakalanabilir. Eğer su çiçeği çok ağır geçirilmişse bu hastalığa sahip çocuğun bağışıklık sistemi normal çocuklara kıyasla çok zayıf kalacaktır.

Çocuklarda Su Çiçeğinin Belirtileri Nelerdir?

Başlangıçta çocuklar sürekli kaşınma eğiliminde olup, kaşıntı yapan kızarıklıklar vücutta belirmeye başlar. Bu kızarıklıkların yayılması uzun sürmez ve kısa süre içinde vücuda yayılır. 7 ile 10 gün arasında yayılma görülebilir. Özellikle ağız, göz ve üreme organları civarında oluşan kızarıklıklar çok acı vermektedir.

Çocuklarda Su Çiçeğinin Belirtilerini Şöyle Özetleyebiliriz
Çocuklarda Su Çiçeği Teşhisi Nasıl Yapılır?

Hastalığın teşhisine karar verebilmek kolay değildir. Üst başlıkta anlattığımız durumlar hasıl olduysa bir doktora göstermeniz uygun olacaktır. Doktor da belirtilere bakarak su çiçeği teşhisini koymaktadır. Bu yüzden aşağıda sıraladığımız hususlar teşhisi kolaylaştıracaktır.
Doktorunuz ilk olarak çocuklarda su çiçeği hastalığının belirtilerinin ne kadar zaman önce başladığını ve oluşumları inceler. Yakın zamanlarda yakınlarında su çiçeği geçiren başka birinin olup olmadığı sorulmaktadır. Akabinde su çiçeği aşısı olup olmadığı bilgisini talep edecektir. Ayrıca son zamanlarda herhangi bir hastalık teşhisi konulup, teşhise yönelik yapılan tedaviler için hangi ilaçların tüketildiği, hasta çocuğun okula gidip gitmediği sorulacaktır.

Çocuklarda Su Çiçeği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sağlığı yerinde bir çocuk, su çiçeğine yakalandığı zamanda mümkün olduğunca herhangi bir ilaç tedavisine ihtiyaç duyulmaz. Yalnızca oluşan kızarıklıkları ortadan kaldırmak gayesi ile antihistamin reçetesi yazılabilir. Fakat genel itibariyle hastalığın stabil süreçte işleyerek, çocuğun kendini toparlayabilmesi sırası izlenecektir. Çünkü ömür boyu bağışıklık kazanmanın sağlanabilmesi için bu işlemlerin önemli bir yeri vardır.

Çocuklarda su çiçeği hastalığına yakalanmış çocuk için yapılacak en güzel iş çocuğu dışarıya veya okula göndermemek olur ki hem hastalığın bulaşıcılığından ötürü hem de çocuğunuzun daha iyi koşullarda hastalığı atlatabilmesi için en doğru seçenek olacaktır. Böylelikle de okula giden diğer çocuklarında bu hastalığa yakalanma ihtimalini azaltmış olacaksınız.
" } ] }