{ "title": "Çocuklarda Kızamık", "image": "https://www.cocuklar.gen.tr/images/cocuklarda-kizamik.jpg", "date": "19.01.2024 01:56:55", "author": "necmettin kılıç", "article": [ { "article": "
Çocuklarda kızamık, çocuklarda görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle solunum yolu ve hastaya direk temas etme yolu ile yayılmakta ve bulaşmaktadır. Kızamık hastalığı genelde kış dönemlerinde baş göstermektedir. Kızamık hastalığı sık rastlanmasa da yetişkinlerde de görülmektedir. Çocuklarda oluşan kızamık günlük yaşamı ve okul hayatını olumsuz etkilemektedir. Kızamık, ishal, halsizlik, akciğer iltihabı, gırtlak iltihabı gibi rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Eğer gerekli aşı tedavisi uygulanmazsa kızamık rahatsızlığı salgın halini alabilir.

Kızamık hastalığı genellikle bağışıklık sisteminin zayıflamasına mütakip ortaya çıkmaktadır. Ağız ve burun içerisine yerleşen virüslerin zayıf vücut direncini kırarak vücutta yayılmaya başlar. Hastalık birinci hafta evresinde vücutta iyice yayılır, ikinci haftasında ise vücutta iyice yerleşir ve belirginleşir. İkinci haftadan sonra hastalık gerileme dönemine girer. Vücudun her tarafında oluşmuş olan kızarıklar ikinci haftadan sonra pullar şeklinde dökülmeye başlar. Bu dönemden sonra artık hastalığın bulaşıcılık evresi son bulmuştur.

Çocuklarda kızamık hastalığı ilk haftasında hiçbir belirti vermez. Daha sonra ise vücutta beyaz lekeler ve ateş baş göstermeye başlar. Çocuklarda kızamık hastalığında tedavisinde en başta yapılması gereken şey hastanın okula, kreşe gönderilmemesidir. Hastanın temizlik ve bakımına önem gösterilmeli, hastanın bulunduğu oda havalandırılmalı, güneş görmelidir. Eğer bu kurallara özen gösterilmez ise hastalık ağırlaşabilir. En etkin tedavi yöntemi kızamık aşısı uygulamasıdır. Çocuklarda kızamık aşısı 9. Aydan itibaren belirli dönemlerle yapılmakta ve hastalığa karşı etkin bir önlem almaktadır.
" } ] }