{ "title": "Çocuklarda İshal", "image": "https://www.cocuklar.gen.tr/images/cocuklarda-ishal.jpg", "date": "20.01.2024 08:25:28", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Çocuklarda İshal, Özellikle yeni doğan ve diş çıkarma çağında bulunan bebek ve çocuklarda sıkça görülen ishal deneyimsiz anneler için oldukça korkutucu bir durumdur. Henüz bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiş çocuklarda sıklıkla görülen ishal oldukça tehlikeli ve ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Özellikle gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde görülen ishal nedeni ile dünya genelinde her yıl üç ile beş milyon çocuk hayatını kaybetmektedir. İshal akut olarak ortaya çıkan ve ön beş günden uzun sürmesi çocuklar için hayati önem taşıyan bir hastalıktır. Bağırsaklarda ve midede oluşan bakterilerin neden olduğu ishal ile mide bulantısı, midede ağrı ve yüksek ateş de eşlik etmektedir. Çocuklarda ishal vücudun aşırı su kaybetmesine neden olan ve doktor müdahalesi gerektiren bir durumdur. Susuz kalan vücutta bağışıklık gitgide zayıflar ve beden iyice halsiz düşer. Eğer ishal kontrol altına alınmaz ise bu durum ölüm ile sonuçlanabilir.

Bağırsaklarda oluşan bakterilerin neden olduğu bu hastalıkta dışkıda sümüksü bir yapı veya kan görülme durumu da olasıdır. Özellikle ağız yolu ile bulaşan ishal de çocukların yediği sebze ve meyvelerin temiz olmasına, içme suyunun kaynatılıp soğutularak tüketilmesine veya hazır olarak kullanılmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Çocuklarda İshalin Neden Olur?
Çocuklarda İshalin Belirtileri Nelerdir?
İshal Tedavisi Nasıl Yapılır?

İshal başlangıcında hastalığın ilerlemesini durduracak yöntemler evde kolaylıkla uygulanabilir. Bunun için posasız ve katı yiyecekler tercih edilmeli ve vücudun tuz kaybını önleyecek şekilde beslenmelidir. Ayrıca vücutta oluşan su kaybının da giderilmesi için bol sıvı tüketilmelidir. Evde uygulanan yöntemler ile geçmeyen ishal de doktora başvurmak oldukça önemlidir.
" } ] }