{ "title": "Çocuklarda Halsizlik", "image": "https://www.cocuklar.gen.tr/images/cocuklarda-halsizlik.jpg", "date": "21.01.2024 02:09:51", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Çocuklarda Halsizlik etkisi değişik şekilde pek çok probleme bağlı olarak görülür. Çocuklarda halsizlik çeşitli metabolik hastalıklardan, üst solunum yolu enfeksiyonlarından, kan kanserinden, demir eksikliğinden kaynaklı olan anemiden, bağırsak parazitlerinden, çocuğun yediği besinlerden oluşan sorunlardan kaynaklanabilir. Çocukta oluşan halsizliği önemsemeden geçmek doğru değildir. Altında yatan nedenin mutlaka araştırılması gerekir.

Çocuklarda Kansızlıkdan Kaynaklanan Halsizlik

Kansızlığın oluşumunun farklı sebepleri olabilir. Ancak çocuklarda en çok demir eksikliği anemisinden dolayı görülür. Anemi vakalarının çoğu demir eksikliğinden dolayı olur. Bu tür kansızlık olaylarının engellenmesi, tedavi edilmesi daha kolaydır. Demir, kan hücrelerinde bulunur ve oksijenin vücuda dağılımını sağlar. Demir oluşumunun eksik eksikliği durumunda, kan hücrelerinin yapımı durur ve oksijen dağılımında düşüş meydana gelir. Bunun vücuda pek çok zararı vardır. Bunların en başında halsizlik gelir. Okul öncesi ve okul sonrası dönemlerde anemi sıkça görülür. Tedavisinin gecikmesi dersteki katılımına ve arkadaşları ile olan oyunlarını engel olabilir. Halsizliğin yanında yorgunluk hissi, konsantrasyon güçlüğü, dikkat dağınıklığı, iş gücünde azalma, tırnakta kırılma, soluk beniz görüldüğünde önlem alınmalı doktora başvurmalıdır. Çocukların bu etkilerden korunması için besinlerine dikkat edilmeli, çay vesaire bu tarz şeylerden kaçınmalıdır.

Çocuklarda Bağırsak Parazitlerine Bağlı Halsizlik

Bağırsakta oluşan parazitler genellikle ağız yoluyla bulaşmaktadır. Eller iyice yıkanmadığında, tırnaklar düzgün kesilmediğinde, besinler çiğ kaldığında, suların temiz olmaması ve besinlerin iyi yıkanmaması gibi durumunda, eşyaların ortak kullanımı ve hijyen kurallarına uyulmadığında çok sık şekilde karşılaşılır. Bu yüzden çocuklara hijyen ve temizliğin neden gerekli olduğu bunların nasıl yapılması gerektiği açıklanması gerekmektedir. Diş fırçalama, el yıkama, meyvelerin yıkanarak yenmesi, abdest alımı vesaire şeylerin çocukların yanında yapılması ve onlara örnek olunması gerekir. Bağırsak parazitlerinin tedavi edilmemesi durumunda halsizliğin dışında kansızlık, beslenme bozukluğuna bağlı gelişim geriliği, bağışıklık sisteminin bozulmasıyla da enfeksiyonlar meydana gelir. Bu belirtiler görüldüğünde hemen doktora gidip tedaviye geçmeli ve kendi aile efradı da tedavinin içinde bulunmalıdır.

Çocuklarda Lösemi Kaynaklı Halsizlik

Kanser, diğer hastalıklar kadar yaygın görülmese de çocukların doğumdan itibaren karşılaştıkları hava kirliliği, kimyasal maddeler, tablet, telefon, bilgisayar ve benzeri teknolojik aletlerden dolayı bu dönemde maalesef rastlanmaktadır. Küçük çocuklarda kanserin en çok görülen türü lösemi yani kan kanseridir. Hastalığın tedavisi için erken teşhis son derece önemlidir. Löseminin değişik çeşitleri olmasına rağmen genelde sinsice ilerleyen bir hastalıktır. Çocuğun sık sık hastalanması, cildinde solukluk, kansızlık, halsizlik ve benzeri durumlarında, hastalıktan şüphelenildiği anda çocuk takip altına alınmalıdır. Bundan sonraki dönemde ailelere büyük görev düşmektedir. Çocuklarda halsizlik kan kanseri görüldüğünde çok dikkat edilmelidir. Mutlaka peşine düşüp önemli bir sorun var mı diye araştırılmalıdır. Çocuklarda halsizlikle beraber karın ağrısı, ateş, kemik ağrısı, kilo kaybı gibi etkiler varsa Kan testi ile hemogram testi yaptırılmalıdır. Çocuklarda halsizlik önemsenmeyip kenara atıldığında hastalığın tedavisi için çok geç kalınmış olabiliyor. İlk zamanlarda demir eksikliği anemisi olarak görülen ancak zamanla lösemi olduğu anlaşılan çocukların sayısı maalesef ki her geçen gün daha da artmaktadır. Bundan dolayı çocukların teknoloji ile tanışmaları ne kadar geç olsa o kadar iyidir. Ayrıca doğal olmayan besinler kesinlikle yedirilmemeli ve mutlaka sadece anne sütüyle beslenmesi sağlanmalıdır.
" } ] }