{ "title": "Çocuklarda Doğuştan Kalça Çıkığı", "image": "https://www.cocuklar.gen.tr/images/cocuklarda-dogustan-kalca-cikigi.jpg", "date": "19.01.2024 08:04:19", "author": "Cihan OZEN", "article": [ { "article": "
Çocuklarda doğuştan kalça çıkığı, bazı durumlar vardır ki bireylerde doğuştan kalça çıkığına sebep olur. Bu durum uyluk kemiğinin üst ucu kalça eklemi kapsülüne bağlı kalması gerekirken çıkması ile açıklanabilir. Çocuğunuzda kalça çıkığının bulunması ihtimaline karşılık erken tanı ve tedavisi aciliyet arz eder. Bu yüzden yeni doğan tüm bebeklerin ilk kontrolleri kalça çıkığının olup olmadığına yöneliktir.

Çocuklarda doğuştan kalça istatistiksel veriler incelendiğinde 800 yeni doğan bebekten birinde görüldüğünü göstermektedir. Kalça çıkığı problemi için hormonal, genetik, mekanik veya çevresel faktörlerin etkili olduğu belirtilse de nedeni tam olarak açıklanamamıştır. Kız çocuklarında erkek çocuklara göre 6 kat daha fazla kalça çıkığı problemi görülmekte olup, çocukların yüzde 40'ında çift taraflı çıkık olabilmektedir.

Yıllardır uygulanan bebeği kundağa sarma ya da bebeği ayaklarından tutup baş aşağı salma gibi uygulamalar bebeklerde kalça çıkığına yol açan sebeplerdendir. Bu tür geleneksel uygulamalar istenmeyen durumlara yol açabileceğinden uzak durmakta fayda vardır.

Çocuklarda Doğuştan Kalça Çıkığı Açısından Riskli Bebekler Kimlerdir?
Çocuklarda Doğuştan Kalça Çıkığı Nasıl Tespit Edilir?

Kalça çıkığı ilk bakışta görülen bir durum olmayacağından doktora muayeneye gidildiğinide doktora muayene ettirerek kalça çıkığı hakkında bilgi alınabilir. Muayene esnasında hekiminiz, bebeğinizin kalçalarını uyluk kemiklerini hafifçe çekme ve itme hareketiyle kalça ekleminde gevşeklik oluşup oluşmadığını tespit etmeye çalışır. Daha büyük çocuklarda çocuğun bacaklarının kolayca açılıp açılamadığını kontrol etmek suretiyle takip eder.

Eğer çocuğunuz yeni doğan ise ve ciddi bir sorun değil ise on beş günden sonra tekrar kontrol yapılacaktır. Fakat sorun daha riskli ise veya kontrol yapımında bir durum tespit edilirse doktorunuz sizi ortopediste gitmeniz konusunda yönlendirecektir.

Bazı durumlarda çocuğunuzun kalçası ultrason ile izlenebilir. Dört aylıktan daha büyük çocuklar için ise kalça ekleminin ultrasonda görüntülenmesi amacıyla röntgen filmi çekilebilir.

Çocuklarda Doğuştan Kalça Çıkığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kalçada meydana gelen birçok sorun \"Pavlik Bandajı' ile tedavi edilebilir. Pavlik bandajı çocuğunuzun dizlerini birbirinden ayrı tutarak karnına doğru çekilmesini temin eder. Bu bandaj ile muayene edilen çocuğunuz her hafta doktorunuz tarafından bizzat kontrol edilir ve uyluk kemiğinin kalça eklemi içine oturup oturmadığı gözlenecektir ve eğer oturmuşsa bu bandajla tedaviye devam edilerek gündüz gece 2-3 ay kadar süre ile kullanılacaktır.

Kalça çıkığı olan her yirmi çocuktan birinde tedavi için bandaj yeterli olmayabilir. Eğer Böyle bir şey söz konusu ise çocuğunuza alçı tedavisi ve bacakların askıya takılması gerekebilir. Bazı durumlarda ise kalça çıkığının tedavisi için ameliyat icap edebilir.

Doktora Ne Zaman Başvurmalısınız?
" } ] }