{ "title": "Çocuklarda Boğaz Ağrısı", "image": "https://www.cocuklar.gen.tr/images/cocuklarda-bogaz-agrisi.jpg", "date": "21.01.2024 15:50:07", "author": "Cihan OZEN", "article": [ { "article": "
Çocuklarda boğaz ağrısı, Okulların açılmasıyla ve bilhassa havaların soğumasıyla çocuklarda boğaz ağrısı görülmeye başlar, beta adı verilen bir bakteri nedeniyle (Beta hemolitik streptokok) yol açtığı bir anjin olabileceği için bu hastalığın tedavisine ciddiyetle yaklaşmak gerekir. Her boğaz ağrısı beta olmayabilir ve bu nedenle antibiyotiğe ihtiyaç duyulmaz. Çocuklarda Anjine bilhassa virüsler yol açtığından ilaç tedavisine ihtiyaç duyulmaz. Ancak beta bakterisi nedeniyle anjin meydana gelmişse müsait antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Bundan dolayı bu iki durumu iyi ayırt etmek gerekir. Hekiminiz elde ettiği bulguları değerlendirerek icabında boğazdan kültür aldırmayı da talep edecektir. Çocuğunuz eğer;
Çocuklarda Boğaz Ağrısına Ne Yol Açar?

Birçok hastalığın belirtisi olan boğaz ağrılarında özellikle iltihaplar, boğaz ağrısının en yaygın belirtisidir ve bulaşıcıdırlar. İltihaplar, çoğunlukla virüs (Soğuk algınlığı) veya bakteriler (Mikoplazma vs) aracılığıyla oluşturulurlar. Bakterilerin antibiyotik ile tedavi edilebilmesi ve virüslerin tedavi edilememesi bakteriler ile virüsler arasındaki en belirgin farktır.

Virüsler: Soğuk algınlıklarının neredeyse tüm sebebi, virüslerdir. Hastada burun tıkanıklığı, genel halsizlik, boğaz ağrısı, hapşırma ile bulunduğunda olağan sebep, virüslerin bir tanesinden kaynaklanmasıdır. Bulaşıcıdırlar ve özellikle kış mevsimi salgın oluştururlar. Bu hastalıktan vücudun korunma mekanizması ile muhtemelen bir hafta içinde kurtulur.

Çocuklarda çok sık görülen su çiçeği, kızamık, boğmaca gibi, virüslerin yol açtığı hastalıklara da boğaz ağrısı beraber oluşur. Özellikle ağız içinde oluşan aft ve pamukçuk da oldukça ağrılı geçer. Bazen boğaz ağrısı soluk almayı bile güçleştirir, karaciğeri etkisi altına alabilir, sarılığa sebep olabilir. Altı hafta veya daha uzun sürebilen aşırı halsizliğe yol açabilir.

Çocuklarda boğaz ağrısı, yetişkin ve bulûğ çağında bu hastalığı geçirenlere göre daha hafiftir. Öpücük hastalığı da denen bu hastalık tükürük ile geçmektedir. Ama ağızdan ele, oradan tekrar ağza geçerek sürekli tekrarlayabilir. Bu yüzden, çocuklarınızı aynı havlu, yemek kapları kullanmamaları için uyarmak gerekmektedir.

Bakteriler:“Strep” iltihabı, “streptococcus” diye isimlendirilen bakteri familyasından ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıkta oluşan iltihap, kalp kapakçıklarını (Romatizmal ateş) ve böbreği (Nefrit) etkisi altına alır. Bu tür mikroplar yüzünden zatürre, kızıl, bademcik iltihabı, sinüzit ve kulak iltihapları da meydana gelebilir.
“Strep” iltihabı nedeniyle oluşabilecek zararları bertaraf edebilmek için antibiyotik tedavisi tercih edilmelidirler. Genellikle basit soğuk algınlığından daha uzun süre boğaz ağrısına neden olurlar. Bu bakteri, boğaz kültürü tarafından ancak tespit edilebilmektedir, muayene ile tespit edilememektedir.

Çocuklarda bademcik çok hassas olduğundan, çocukların bademciklerinde meydana gelen iltihaplanmalar çocuklarda boğaz ağrısı yapar.

Boğazın girişinde bulunan“epiglot” adı verilen yapının iltihap kapmasıdır. Bu iltihaplanma nedeniyle nefes yolu tıkanabileceği için önem ve acil müdahale arzeder. Yutmanın ağrı ve sızılı, ağızdan salya aktığı ve soluk alıp vermenin zorlaştığı durumlarda endişe edilir.

Alerji: Hapşırık, burun tıkanıklığı, saman nezlesi ve alerjisi olanlar, burun akıntısı, burun kaşıntısı, geniz akıntısı gibi rahatsızlıkların olduğu sıra boğaz ağrısının olduğunu da hissederler. Çiçek tozu ve küfler burnu rahatsız ettiği gibi boğazı da rahatsız ederler. Kedi ve köpek gibi hayvanlara alerjisi olanlar, bu tür hayvanlarlar içini girdiklerinde boğaz ağrısı hissederler.

İritasyon: Özellikle kış mevsiminde evlerin ısıtılmaya çalışılması itibariyle oluşan kuru havanın etkisiyle, özellikle sabahları boğaz ağrısı hissedilir. Bu durum, odanın nemli hale getirilmesi ve bol sıvı tüketimi ile çözülebilir. Burun tıkanıklığı yüzünden sürekli ağzından nefes almak da çocuklarda boğaz kuruluğu ve ağrı oluşturur.

Çocuklarda boğaz ağrısının teşhisi, kulak, burun, boğaz bölümünde muayene edilerek bulunur. Özel bir ayna ile veya endoskopik adı verilen aletler ile bu bölgeler muayene edilir.

Çocuklarda Boğaz Ağrısı Nasıl Tedavi Edilmelidir?
" } ] }