{ "title": "Çocuklarda Baş Ağrısı", "image": "https://www.cocuklar.gen.tr/images/cocuklarda-bas-agrisi(1).jpg", "date": "21.01.2024 05:05:34", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Çocuklarda Baş Ağrısı, Baş ağrısı genelde yetişkin yaş grubunda karşılaşılan baş ağrısı çocuklarda da yaşları ile oldukça sık bir şekilde görünmektedir. Baş ağrısı çocuklarda ciddi hastalıların habercisi de olabileceğinden dolayı baş ağrısını hafife almayın. Baş ağrısı; toplumda oldukça sık karşılaşılan bir şikâyettir. Erkeklerin yaklaşık %91'inde bayanların ise %96'sında en az senede bir defa baş ağrısı olmaktadır. Çocuklarda baş ağrısı sıklığı ise yaşla birlikte artış gösterir. Okul öncesi dönemde %20-24 civarında iken bu yüzde ergenlik döneminde %75 kadar ulaşır. Çocuk nöroloji bölümüne ilk defa giden kişilerin %8-10'unu baş ağrısı hastaları oluşturmaktadır. Çocukların %12'si baş ağrısından dolayı yılda en az bir gün okula gitmez. Yapılan araştırmalar en fazla görülen baş ağrı çeşidinin migren olduğunu ve çocuklarda yüzde üç ve on arasında görüldüğünü gösterir. 3-5 yaşları arasında olan çocukların baş ağrısı sıklığı erkeklerde çok daha fazla iken beş yaşından sonra kızlarda artar. 9-11 yaş arasında her iki cinste de eşit miktarda ve sıklıkta baş ağrısı görülmektedir.

Çocuklarda Baş Ağrısı Neden Olur?

Başın ağrıya duyarlı olan yapılarının iltihabi, fiziksel ya da kimyasal olarak etkilenmesi sonucunda baş ağrısı ortaya çıkmaktadır. Beyin üstü ile beyni kapatan zarların büyük bir kısmında ağrıyı algılayabilen yani 'ağrı reseptörleri' ismi verilen yapılar bulunmamaktadır. Başın ağrıya duyarlı olan yapıları kafa tası içerisinde kafatasının iç kısmını örten zarlar periost, beyin içerisinde bulunan damarlar özellikle de toplardamar çeperleri iken kafa haricinde atardamarları ve kafa derisi, kaslar ve diş etleridir. Baş ile yüz kemiklerinin hastalıkları, dişler, paranazal sinüs hastalıkları da baş ağrısına sebep olur.

Epilepsi Nöbetleri ve Nöbet Sonrası
Kafa İçi Kanamaları ve Kafa Travmaları
Baş Ağrısı Çeşitleri

Kronik Günlük Baş Ağrıları: Bir ay içinde 15 ya da daha uzun zaman gün boyunca süren baş ağrılarıdır. Bu tip baş ağrılarında %45 oranında psikolojik sebeplerin eşlik ettiği kanıtlanmıştır.

Akut Baş Ağrıları: Birden başlayan şiddeti gittikçe artan baş ağrıları yerel ise diş, göz, kulak ve sinüzit enfeksiyonları ya da ilk migren atağı da olabilir. Eğer yaygın bir ağrı var ise elektrolit bozukluğu, sistemik enfeksiyon, travma, merkezi sinir sistemi enfeksiyonu, ateş, hipoglisemi ve hipertansiyon ya da ilk migren atağı olmaktadır.

Auralı Migren: Baş ağrısından sonra 30-60 dakika önce görülen görsel, duyusal ve motor belirtiler ağrının başlayacağını belirten belirtiler 'aura' olarak tanımlanmaktadır. Çocuklarda çok fazla görülen aura görsel belirtiler, solukluk, iştahsızlık ve keyifsizlik halidir.

Migren: Çocuklarda akut yenilenen baş ağrılarının en sık görülen sebeplerinden birisidir. Son yirmi yılda çocuklarda migrenin görülme sıklığı oldukça artmıştır. Başa ağrıları ataklar ile seyreder. Başını sallama, huzursuzluk, ses ile ışıktan rahatsızlık görülür. Ağrı gözün hemen arkasında kulak arkalarında, alında sıklıkla çift taraflı olur ve zonklayıcı bir ağrıdır. Kusma ve bulantıda ağrıya eşlik eder. Ağrıyı özellikle de açlık, yolculuk, farklı kokular, stres, kafein, yorgunluk, nitrit, egzersiz, gürültü, uykusuzluk, soğuk hava, monosodyum glutamat içerikli besinler başlatır.

Aurasız Migren: Çocuklarda görülen migren ataklarının yüzde seksek beşini oluşturmaktadır. Ağrı başlamadan önce huzursuzluk, aşırı susama ile solukluk, aşırı hareketlilik olabilir. Baş ağrısı 1-72 saat devam edebilir. Ses ile ışıktan rahatsızlık duyulabilir. Hasta oldukça ciddi ağrının sonunda 8-10 saat uyur.

Baş Ağrısı Olan Çocuklarda Beyin Görüntüleme Hangi Durumlarda Yapılmaktadır?
Çocuklarda Baş Ağrısı Tedavisi Nasıl Olur?

Çocuklarda ara sıra görülen baş ağrıları kısa süreli ve hafif ağrılar oldukça sık görülmektedir. Genelde bu ağrılar tedavi gerektirmez. Orta şiddetli-tekrarlayan ya da ilerleyen günlük aktiviteye sosyal yaşam ile okula olumsuz yönde etkileri olan baş ağrılarında mutlaka tedavi gerekmektedir. Çocuk ve ailenin eğitimi, baş ağrısını kontrol altına almada oldukça önemlidir. Aile ile baş ağrısı günlüğü oluşturmak gerekir.
" } ] }