{ "title": "Çocuk Göğüs Hastalıkları", "image": "https://www.cocuklar.gen.tr/images/cocuk-gogus-hastaliklari.jpg", "date": "20.01.2024 08:48:44", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Çocuk Göğüs Hastalıkları, dünyada olduğu kadar ülkemizde de çocukların yaşadığı rahatsızlıklar arasında birinci sırada yer alan ve hastanelere getirilen çocukların tümüne yakınının sağlık problemi olarak görülen çocuk göğüs hastalıkları ilk başta yer almaktadır. Çocuk göğüs hastalıkları çeşitli sebeplerden enfeksiyonlar, alerjenler, hava kirliliği, hava değişkenliğinden dolayı çocukların solunum sisteminin ve akciğerlerinin direk olarak etkilendiği bir durum sonucunda yaşanılan sağlık problemleri sonucunda oluşan durumdur. Çocuklarda genellikle görülen göğüs hastalıkları yaşanılan doğumsal olduğu gibi sonradan da oluşmuş olabilen bir sağlık sorunu olarak bilinir. Genellikle sürekli öksürük, balgam çıkarma, üst solunum yollarında oluşan hırıltı ve aşırı horlama gibi sorunlar yaşayan çocukların çocuk göğüs hastalığına yakalandığını bilmek gerekir bu durumda Uzman doktora başvurulması çok önemlidir. Uzman doktorun çocuk göğüs hastalıkları şikâyeti ile gelen hastaların tedavisine başlamadan önce bu rahatsızlığın doğumsal akciğer yetmezliği, zatürre, bronşiolit, tüberküloz, astım gibi birçok çocuk göğüs hastalığı için tedavi süreçleri belirlemelidir.

Çocuk Göğüs Hastalıkları

Üst solunum yolu enfeksiyonu: Çocuk göğüs hastalıklarının ilk başında gelen şüphesiz üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Üst solunum yolu hastalıkları özellikle erişkin insanlarda olduğu gibi çocuklarında soğuk havalarda oluşan soğuk algınlığı sonucunda burun akıntısı ve sonrasında burun tıkanıklığı ile kendini göstermektedir. Üst solunum yolu hastalığı denilince çocuklarda boğaz, burun, kulak ve soluk borusu başlangıç kısımlarını etkileyen bir rahatsızlık olarak bilinir.

Astım: Astım çocuk göğüs hastalıklarının mikrobik olmayan iltihabi hastalığı olarak bilinmektedir. Genellikle astım rahatsızlığı genetik aileden gelen bir çeşit hastalık olarak bilinmektedir. Astım hastalığı bulunan çocukların bu rahatsızlık sonucunda nezle, sigara dumanı, grip gibi çeşitli uyaranları bulunmaktadır. Bu uyaranlar sayesinde çocuk göğüs hastalığı olan astım iltihabi reaksiyon sonucunda çocuk hava yollarının daralmasına sebep olmaktadır.

Tüberküloz: Çocuk göğüs hastalıkları arasında tüberküloz çok daha fazla akciğerleri etkileyen akciğerler yanı sırada birçok organı etkileyen bakterilerin neden olduğu bir çeşit enfeksiyon hastalığıdır. Ayrıca tüberküloz bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de erişkinler ve çocuklar arasında önemli bir saplık sorunu olmaya devam etmektedir.

Bronşiolit: Çocuk göğüs hastalıkları arasında olan bronşiolit genellikle iki yaş altı çocuklarda görülen solunum sıkıntısına yol açan ve kesilmek bilmeyen öksürük sorununa yol açan bir çeşit çocuk göğüs hastalığıdır. Çocuklarda akciğer hava yollarının tıkanmasına neden olan iltihabi hastalık durumudur. Bronşiolit hastalığı özellikle çocuklarda aileden gelen gribal enfeksiyon virüsler ile kendisi gösteren bir hastalık olarak bilinir. Virüsler sebebi ile oluşan iltihaplar duvarlarda şişlik yaparak içerisinde biriken salgılar sonucunda havanın akciğere girişinin zorlaşmasına neden olur. Anne sütü ile beslenmemiş ve özellikle de sigara dumanına maruz kalan çocuklarda çok daha fazla görülen çocuk göğüs hastalıkları arasında yer almaktadır.

Öksürük: Kesilmek bilmeyen kronik öksürük sorunu ile çocuk göğüs hastalığı arasında olarak bilinir. Bu hastalık çocuklarda öksürük dışında hırıltı, balgam oluşması ve nefes darlığı gibi sıkıntılarda yapmaktadır.

Pnömoni-Zatürre: Çocuk göğüs hastalıkları arasında yer alan bu hastalık genellikle akciğer dokusunu etkileyen bir durumdur. Mikroorganizmaların, bakterilerin ve virüslerin sebep olduğu bir göğüs hastalığıdır.

Primer silier diskinezi: Çocuklarda göğüs hastalığı olarak bilinen primer silier diskinezi genetik olarak doğuştan gelen bir göğüs hastalığıdır. Bu hastalıkta karın ve göğüs bölgesinde bulunan iç organlar ters şekilde yerleşmiştir.

Kistik fibrozis : Çocuk göğüs hastalıkları arasında bulunan kistik fibrozis hastalığı ise anne ve babada bulunan bozuk genlerin çocuğa geçmesi sonucunda oluşan bir çeşit çocuk göğüs hastalığıdır. Başkasından bulaşacak veya sonradan oluşacak bir hastalık olmadığı bilinmektedir.

" } ] }